Roland Kamphuis Rotating Header Image

Videokaart bakken

artifacts

Artifacts

Zomaar tijdens het surfen op het web bleef zomaar mijn beeld van mijn computer thuis hangen. Het was al laat en dacht dat Windows was vastgelopen. Totdat ik de volgende ochtend mijn pc aanzetten. Toen kreeg ik de bekende artifacts op mijn scherm (ofwel de tekst is totaal nietleesbaar). Ook het opstarten van Windows wou niet meer. Conclusie: mijn videokaart is overleden.
Mijn kaart was buiten garantie en kon ik helaas niet terugsturen. Ik heb namelijk een erg goede reputatie bij ASUS met terugsturen van videokaarten. De 2 vorige kaarten gingen namelijk net op het einde van de garantieperiode defect (van 3 jaar) en werden vervangen door nieuwe “upgrade” modellen omdat ASUS de oude modellen niet meer op voorraad had.¬† Ik ben begonnen met een Geforce 6600 in 2005, vervolgens naar¬† een geforce 7950 gegaan en nu heb ik de huidige 9800gtx kaart.

Bakken
Op internet las ik dat het opnieuw bakken van de videokaart zomaar opnieuw leven in de kaart kan blazen. Door de hoge temperatuur zouden de soldeerpunten smelten en opnieuw (beter) aan de componenten hechten.
Dus ik volg een tutorial op YouTube van een gast die hetzelfde probleem had. Na 10 minuten kijken blijkt de videokaart kapotter de oven uitgekomen te zijn dan hoe hij erin ging. (Waarom upload je dan alsnog je YouTube video?)
Toch maar het bakproces gestart met mijn videokaart, 10 minuutjes op 220 graden. Natuurlijk moet je wel alle rand-accessoires eraf halen zoals koelers, pci bracket, etc. Een uur laten afkoelen en opnieuw in de pc gestopt. En wat denk je? De kaart werkt weer perfect!!
Ofwel een nieuw bak recept geleerd ;)

Geforce 9800GTX in de oven op 220 graden

Geforce 9800GTX in de oven op 220 graden

2 Comments

 1. Tonny van Kaathoven says:

  Hallo,

  Ook ik heb mijn videokaart gebakken (uit mijn Acer aspire 7720).
  Wert nu al weer drie maanden perfect.
  Kijken hoe lang die het volhoudt.

 2. Roland says:

  Tonny, goed te horen dat bij jouw nog perfect werkt.

  Ik heb 2 weken geleden de videokaart opnieuw moeten bakken, hij begon weer vage effecten te tonen. Nu werkt hij helemaal prima, maar geven moment komt er toch een tijd om te vervangen. Ik blijf niet aan het bakken :P

Leave a Reply