Roland Kamphuis Rotating Header Image

InterDC: Branddetectie test

Het branddetectie systeem is van deze week geïnstalleerd in ons datacenter. Ik heb gekozen voor het merk Xtralis voor de bekende VESDA installatie.  Vesda staat voor very early smoke detection aparatus en houd in dat via een buizennetwerk een luchtmonster wordt genomen, getransporteerd, en door een laser bekeken of er rook of andere ongewenste deeltjes in voor komen.
In geval van een ongewenst deeltje slaat het apparaat alarm. Doordat Vesda heel precies naar de luchtdeeltjes kijkt, kan Vesda een brand zien aankomen voordat het een brand is. Op internet staan veel tests en vesda bewijst dat een beginnende brand vaak binnen 1 minuut gedetecteerd wordt, waar normale brandmelders 9 tot 25 minuten voor nodig hebben.

Nadat het apparaat en netwerk geïnstalleerd was, moesten we natuurlijk even testen. Onderstaand een test film gemaakt op de dag van in werking stellen.

We hebben aan de Vesda een ethernet module opgehangen zodat wij ook direct via telefoon op de hoogte gebracht worden.  Gezien het output ethernet is, kunnen we nog talloze systemen en functies aan de brandmelder koppelen.

One Comment

 1. Jdgier schreef:

  Best Roland,

  Voor deze systemen zijn speciale testen ontwikkeld een zogenaamde draad test dit is om schreven in de nen 2535. Als je deze test uitvoerd weet je eigenlijk pas 100% zeker dat het systeem correct geinstalleerd is. Als je op deze manier gas in de buis spuit werk het altijd.
  Je kan dan beter voor maandelijkse test rook lucifers toepassen…

  Normaal gesproken worden vesda’s gebruikt waar de uchtsnelheid hoger is dan 1 m/s en gas blus ruimtes.

  Mocht je nog vragen hebben wil ik altijd advies geven. Ben zelf werkzaam al enigineer bij een groot branddetectie bedrijf.

  Vr gr joan de Gier

Leave a Reply