Roland Kamphuis Rotating Header Image

Mijn blog van fysiek naar virtueel

Ik zal eerst de olifant in de kamer adresseren: Ja, ik ben weer gestart met bloggen. Mijn laatste blog was 2,5 jaar geleden, door drukte besloot ik voor een jaar even te stoppen, dat werd uiteindelijk toch iets meer dan ik wou. Ik verwacht niet dat ik direct op hetzelfde tempo als voorheen zal zitten, ik pak het langzaam op. Daarnaast wil ik een aantal backposts doen naar gebeurtenissen in het gat dat ik geen blogs schreef.

Vandaag is mijn website van een fysieke server overgegaan naar een VPS. De oude server (server4.icehosting.nl) is meer dan 7 jaar oud met specs AMD 5050e 2 cores 2.6ghz, 4 GB ram en een “Repaired” Maxtor 80GB HDD. De kans dat er iets hardwarematig defect zou gaan is best hoog geworden, dus hoogste tijd om de hardware te vervangen. Daarnaast had de oude server een consumenten moederbord, wat helemaal niet gemaakt is om 24/7 te draaien zolang.
(En even heel eerlijk: ik wou ook op de maandelijkse kosten van deze server gaan besparen)

server4

De oude server, Server4.icehosting.nl (Dualcore, 4GB ram, 80GB HDD)

De vraag was wat ga ik dan neerzetten voor hardware? Nog een fysieke machine kopen is bijna niet meer te doen, vooral als je maar aan 2 cores meer dan genoeg hebt. Daarom leek een VPS mij heel geschikt.
Inmiddels is het VPS platform bij Icehosting flink uitgebreid. Begin dit jaar hebben we de storage vervangen met een 200TB Ceph cluster waardoor de data zelf 3 keer op verschillende plekken opgeslagen wordt. De kosten van een 2 core VPS zijn flink lager dan de stroomkosten van een fysieke server. De keuze was snel gemaakt.

Icehosting 200TB Ceph storage

Icehosting 200TB Ceph storage

Server4.icehosting.nl bedankt voor het hosten van mijn site voor de afgelopen 7,5 jaar!

Leave a Reply