Roland Kamphuis Rotating Header Image

BTW naar 21%

Overal hoor je inmiddels dat de BTW van 19% naar 21% gaat per 1 oktober 2012. Zo zat er van de week zelfs een brief bij de Ziggo factuur waarin Ziggo dit naar hun klanten ging uitleggen.
Gezien de verhoging nog niet bevestigd is vind ik dit wel erg vroeg van Ziggo om te bevestigen, maar aan de andere kant goed begrijpbaar. Het is inmiddels half augustus, mocht de regel ingaan dan hebben de bedrijven te weinig tijd (1,5 maand) om alle wijzigingen door te voeren en klanten in te lichten.

Volgens mij gaan er 2 dingen gebeuren:
– Veel prijzen blijven hetzelfde, de bedrijven nemen de 2% extra BTW op hun zelf
– Zakelijk onderling zal de prijs wel stijgen

Daarnaast snap ik de verhoging niet tijdens een financiële crisis. Met het verhogen van de BTW verlaag je in feite de koopkracht van de consumenten. Een financiële crisis treed op omdat de consument niet meer het vertrouwen heeft om geld uit te geven en liever op zijn eigen spaarrekening laat staan. Om sneller uit deze financiële crisis te komen is het dus erg fijn als consumenten weer vertrouwen krijgen in de economie en meer gaan uitgeven. Maargoed ik ben natuurlijk geen expert in dit gebied.

Nederland is een van de weinige landen in de EU die nog een laag btw tarief heeft. Dus opzich is het lang niet zo gek dat de BTW eindelijk verhoogd wordt. De laatste verhoging komt alweer uit 1997.
Tot slot vind ik het een zeer slechte zaak dat zowel KvK of de belastingdienst geen brief hierover heeft gestuurd. Maar wellicht komt deze nog.

Dus ik zeg netzoals Mediamarkt:

Toevoeging 9 september:
Ik ben helemaal het onderwerp vergeten dat de belastingdienst vind dat diensten die vooruitbetaald zijn voor bijv. abonnementen alsnog achteraf de BTW verhoogd moet krijgen.

In het kort:
Ik heb een hosting pakket en domeinnaam lopen bij IceHosting. Ik heb op 1 juni 2012 een jaar vooruit betaald voor de diensten. Dan zou volgens de belastingdienst nog een extra rekening gestuurd moeten worden op 1 oktober voor de extra 2% btw van oktober tot juni 2013. Dat  komt neer op het bedrag van 48 euro (incl. BTW) per jaar, een extra rekening gestuurd moet worden voor 0,61 euro. Het extra werk en administratiekosten zijn al meer dan de 61 cent die geïncasseerd moet worden voor de belastingdienst!

Gelukkig hebben ze bij deze regel toegevoegd dat de extra btw bij een volgend factuur ge-int mag worden. In geval bij IceHosting zal dat dus niet berekend worden bij kleine pakketten. Bij grote pakketten moeten we dit dus wel helaas achteraf naheffen. Dank onze belastingdienst voor deze regels!

One Comment

  1. Roland schreef:

    Voor de duidelijkheid, voor mijn bedrijven ga ik waarschijnlijk hetzelfde doorvoeren zoals ik hierboven schetste; De kleine consumentenpakketten blijven incl. btw evenduur, de grotere en zakelijke abonnementen worden wel verhoogd met de btw stijging.

Leave a Reply