Roland Kamphuis Rotating Header Image

Nieuw stroomnetwerk in InterDC

Begin april is onze elektricien al begonnen met het gereedmaken van het nieuwe elektra netwerk. Ik zal in het kort uitleggen wat er veranderd is.

Oude situatie
Stroom komt ons pand binnen wordt direct verdeeld en gaat naar de racks toe. In de racks hangt een 3u UPS van Apc die voor 30-40min noodstroom voorziet.

Nieuwe situatie
Stroom komt ons pand binnen en wordt als eerste naar de achteren geleid. Daar gaat de stroom eerst langs de toekomstige noodstroomaggregaat en wordt de stroom verdeeld over 2 stroomfeeds (verdeeld over de 3 fases). Een van de feeds gaat langs onze Ups. Vanaf daar gaat de stroom naar de racks.
Bij de schakeling door de UPS hebben we een by-pass paneel aangelegd, zodat we in de toekomst eenvoudig meer upsen kunnen toevoegen en onderhoud kunnen plegen zonder dat we de stroom hoeven te onderbreken!
Daarnaast zijn alle kabels alvast gekozen voor het maximale stroomverbruik zodat we deze niet meer in de toekomst hoeven te veranderen.

Nu de nieuwe situatie is afgerond kunnen de kleine upsen in de racks weggehaald worden. Wel laat ik de kleine UPS in de swtich/router rack hangen voor extra noodstroom.

De nieuwe UPS die achterin staat is een APC Galaxy 5000 UPS, welke goed is voor 30 kasten van stroom te voorzien. Mochten we 30 racks vol hebben kunnen we zonder onderbreking een 2e en een derde (n+1) unit toevoegen. Op moment geeft de Galaxy 5000 ons een accutijd van 1 uur en 17 minuten.

Tot slot hebben we ook de stroomfeeds aangelegd voor de 2e rij racks (2 feeds per rack, non-break & short-break).

Overstappen
Het moment van overschakelen tussen de oude voorziening naar de nieuwe stroomvoorziening vond plaats op 18 mei. Gedurende anderhalf uur hadden de racks geen stroom. Dat betekend niet dat het apparatuur offline ging. Met een flink aantal tijdelijke kabels midden door de gangpaden heen konden we het gat overbruggen. Het omschakelen leverde ook geen downtime op omdat de racks allemaal een eigen UPS had die een half uur stroom capaciteit had.
Totale downtime operatie: 0 min, 0sec.
Wel waren er 2 servers tijdens de hele operatie plotseling vastgelopen. De vraag is of dat pure toeval is of ergens een verband gelegd kan worden.

Nadat de servers over waren was het tijd om de airco over te zetten. Die ging gelukkig wat sneller omdat de nieuwe kabels al klaar lagen. En na een 5 min zonder koeling te hebben gezeten draaide de airco weer op volle toeren.

Vervolg
Om de 2e fase af te maken staan er nog 2 actiepunten open:
– Branddetectie systeem (VESDA)
– Acces control (zelfstandige toegang d.m.v. pasjes)
Beide punten zijn al in gang gezet.
En mocht het meezitten wil ik ook het noodaggregaat eind zomer hebben staan.

Voor nu een aantal foto’s:

 

Leave a Reply