Roland Kamphuis Rotating Header Image

Harde schijven updaten van firmware

Voor IceHosting ben ik bezig met een nieuw Cloudplatform om VPSen op te kunnen draaien. Bestaande uit een storage server met een flink aantal disk, en daarboven allemaal server nodes waar de vpsjes zelf op draaien. Het mooie van deze setup is dat iedere fysieke machine mag uitvallen zonder dat het een storing op zal leveren.

Eerste stap is de storage te bouwen. Daarvoor heb ik een mooi chassis gekocht waar 24 disks inpassen met daarbij een flinke raidkaart. Om de kosten te drukken ben ik begonnen met 8 x 2TB disks, en dat zal in de toekomst langzaam verder uitgebouwd worden naar de maximale 24 disk.
De eerste 8 disks kwamen dan ook snel binnen, en bleken niet de laatste firmware te hebben. Dus vuurde ik het firmware update programma op van Seagate op. De eerste 2 disks gingen prima, totdat ik de volgende melding kreeg:

seagate_update_firmware_failed

Van zo’n melding schik je wel, gelukkig was oude firmware nog niet gewist.
Na nader onderzoek blijkt dat Seagate 2 typen disks door elkaar gebruikt onder hetzelfde model nummer. Model 1: beschikt over 2 platters van 1TB, terwijl model 2 over 3 platters van 660gb beschikt. De firmwares zijn niet compatible met elkaar en is er ook een 40mb/sec performance verschil te meten. Gelukkig heb ik op de storage voornamelijk iops nodig en maakt de snelheid niet heel veel uit.

Volgende keer zal ik mijn keuze voor het merk HDD goed overwegen voordat ik direct weer Seagate kies

Leave a Reply